Leven en dood

pietr-claez-1630

Pieter Claesz: Vatitas (1630)

Een van de meest zekere aspecten van het biologische leven is het einde ervan, de dood. Je kunt daar op verschillende manieren naar kijken:

  • zuiver biologisch, bijvoorbeeld: welke celprocessen spelen het rol bij het afsterven van cellen en weefsels, en daarmee van organen, orgaanstelsels en organismen. Ook het uitsterven van soorten zou hier aan de orde kunnen komen en daarmee de rol van de dood in de biologische evolutie.
  • antropologisch: wat betekent dood gaan voor de mens, wanneer ben je écht dood, wat betekent dat voor jou als persoon: is er een onsterfelijke kant aan jouw bestaan, anders dan de herinnering die anderen aan je hebben? Wat verstaan de grote filosofen en de godsdiensten onder de ‘ziel’ en waarom zou deze onsterfelijk zijn?
  • theologisch: hoe zouden we ons een ‘leven na de dood’ moeten voorstellen en is de relatie tussen dood en ‘zonde’, de dood die door de zonde in het menselijk bestaan zou zijn binnengetreden. En wat te denken van de claim van de opstanding uit de dood en de verrijzenis van het lichaam?

Op deze pagina verwijzen we naar eigen posts die over dit onderwerp gaan en naar andere bronnen. Scroll naar beneden voor meer info.

Sinds 2009 is Biofides te beluisteren op Radio Maria, zowel in Nederland as in Vlaanderen. Hier twee uitzendingen die we aan de dood (en de opstanding!) besteed hebben:

Stel uw vraag via info@biofides.eu.

Biofides steunen? Klik hier!